Reactii politice carantinare Sibiu
Reactii politice carantinare Sibiu

Sibiul este judeţul cu cea mai mare rată de infectare din România, de peste 7 la mia de locuitori, iar orașul Sibiu trece de 11 la mie, potrivit datelor oficiale de miercuri.

Reprezentanții Prefecturii spuneau miercuri că în spitalele din judeţul Sibiu nu mai există niciun loc liber la ATI pentru adulţii infectaţi cu noul coronavirus, numai la Spitalul Clinic de Pediatrie mai fiind patru paturi libere la ATI pentru cazuri de copii cu COVID-19.

Cu toate acestea, autoritățile refuză în mod inexplicabil să ia măsura carantinării.

Reacțiile politice nu au lipsit, chiar dacă ele vin doar din partea unei părți a Opoziției:

Copreședintele USR PLUS Dan Barna spune la RFI că la Sibiu ar fi trebuit luate din timp măsuri anti-Covid-19. El critică lentoarea autorităților, care se gândesc acum dacă să plaseze orașul în carantină sau nu.

În opinia sa, ”nu se poate să ne uităm cum crește cifra din Sibiu, este primul loc în țară într-un top al incapacității autorităților de a lua măsuri care să limiteze răspândirea epidemiei (…). Suntem la 11 în oraș, e mult peste orice cifră din țară și în continuare ne ascundem după deget, hai să mai vorbim, să ne mai gândim și să mai analizăm (…). Ce așteptăm, la cât ar trebui să ajungă această cifră?”.​​

George Simion, copreședinte al AUR, acuză dublul standard cu care au operat autoritățile în toată această perioadă: ”Satele se închid, dar Sibiul, unde situația este cea mai gravă, nu. De ce? Ca să mergă liniștit președintele Iohannis acasă?”

Simion acuză același dublu standard aplicat și la închiderea piețelor față de supermarketuri care sunt aglomerate și unde ”nu există nicio distanțare fizică reală, distanțare care se putea aplica mult mai ușor în piețe”.

Panică, isterie și 0 soluții în ceea ce privește combaterea epidemiei de COVID-19 în România. De această părere este Claudiu Târziu, co-președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care a declarat în cadrul unei emisiuni la TVR că închiderea de către autorități a orașelor, școlilor și piețelor au menirea să acopere lipsa de măsuri concrete pentru depășirea crizei sanitare și economice actuale.

Traian Băsescu (PMP) acuză la rândul lui guvernul Orban şi pe Iohannis că au mers cu jumătăţi de măsură, într-un moment de criză când erau necesare soluţii radicale:
-Au închis şcolile, dar au lăsat deschis programul “after-school” şi holurile tribunalelor tixite de justiţiabili şi avocaţi;
-au interzis deplasările pe timp de noapte, dar au lăsat liber transportul public local pe timp de zi sau transportul feroviar de navetişti şi de lung parcurs în condiţiile în care sistemele de transport sunt principalul mijloc de împrăştiere a pandemiei;
-au lăsat farmaciile deschise, dar nimeni nu spune ce medicamente trebuiesc administrate dacă ai o formă uşoară sau eşti autoimun la COVID-19 şi te tratezi acasă în izolare;
-au lăsat deschise mall-urile şi hypermarket-urile, dar, cu o mare incompetenţă, închid pieţele agroalimentare, distrugându-i pur şi simplu pe micii producători.