Alianţa USR PLUS vrea organizarea alegerilor locale pe parcursul a două zile. Motivul invocat de aceștia, potrivit unui comunicat de presă, este acela de „a avea un proces electoral corect şi accesibil tuturor cetăţenilor în condiţii de siguranţă sanitară”.

„Nu este doar o măsură susţinută de Alianţa USR PLUS, ci şi o măsură recomandată de către experţii în materie de alegeri. În condiţiile în care accesul în secţiile de votare se va face mai dificil, pentru că trebuie respectate măsurile de distanţare, mulţi dintre cetăţeni nu vor apuca să voteze”, spune Alianța, într-un comunicat.

„Desfăşurarea votului pe mai multe zile va ajuta enorm la facilitarea votului. Votul pe mai multe zile a fost deja practicat pentru diaspora la alegerile prezidenţiale, iar evaluările arată că a funcţionat. Ne dorim ca un număr cât mai mare de români să îşi poată exercita dreptul de a vota, în siguranţă. De asemenea, noile autorităţi alese ale administraţiei publice locale au nevoie de cât mai multe voturi pentru legitimitate, mai ales că alegerea primarilor şi a preşedinţilor de consilii judeţene se face într-un singur tur”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

Alianţa USR PLUS consideră că este necesară și clarificarea prevederilor privind creşterea numărului de secţii de votare, prin amenajarea în structuri uşoare de tip container, cu respectarea condiţiilor de siguranţă, dar şi extinderea procesului de votare cu urna mobilă pentru cetăţeni aflaţi în izolare sau carantină, care sigur nu se vor putea deplasa la secţii ca să voteze.

Legea Guvernului privind alegerile locale intră luni în dezbatere la comisiile din Parlament, iar parlamentarii USR vor depune o serie de amendamente, printre care și cel pentru desfăşurarea votului pe mai multe zile.

1 COMENTARIU

Comments are closed.