George Simion, A.U.R.
George Simion / sursa: ziarulnational.md

George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), i-a adresat o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îl acuză că utilizează aparatul de stat și forțele de ordine împotriva opoziţiei politice, scrie infoprut.ro.

George Simion își amintește că l-a cunoscut pe Ludovic Orban în 2015, atunci când organiza un eveniment pentru unirea României cu Republica Moldova, la care a participat și actualul prim-ministru.

„Am discutat atunci despre strategiile pe care statul român trebuie să le aplice peste Prut. Mi-ai lăsat impresia unui om onest, fidel principiilor şi convingerilor sale, chiar dacă, pe alocuri, acestea erau diferite de ale mele”, scrie Simion pentru Adevărul.

Copreședintele AUR spune că în 2012, Orban a semnat „Pactul pentru Basarabia”, o iniţiativă a asociaţiei Acţiunea 2012, un set de acţiuni şi măsuri concrete pentru a urgenta Reunificarea.

„Chiar ne-ai lăudat la conferinţa cu primarii de pe cele două maluri ale Prutului, din 2016, ai spus că facem cât un întreg minister. Imediat după aceea, ai fost săltat de procurori şi nu ai mai putut candida. Ludovic, ţi se pot imputa multe, însă nu ţi se poate reproşa că nu ai fi liberal”, mai precizează George Simion.

Potrivit unionistului, indiferent de opţiunile politice, atât el, cât și șeful Executivului de la București sunt adepţi ai libertăţii, democraţiei şi statului de drept.

Astăzi, tu eşti preşedintele PNL şi prim-ministrul României. Eşti omul cu cea mai mare putere executivă din ţară. Cum se face că în timpul mandatului tău, Poliţia şi Jandarmeria acţionează la fel, dacă nu cumva chiar mai abuziv decât în perioada guvernelor-marionetă ale lui Dragnea, cu aceleaşi metode securiste de care nu mai scăpăm odată?”, se întreabă Simion.

Acesta menționează că lista de revendicări pe care a comunicat-o în Piaţa Victoriei l-ar putea incomoda pe Orban, dar nu crede că forţele de ordine acţionează abuziv fără ca el sau Marcel Vela să aibă cunoştinţă de ceea ce se întâmplă.

„Nu încerca să „cureţi” strada, aşa cum au încercat înaintea ta Dragnea, Băsescu, Iliescu sau Ceauşescu! Dacă eşti liberal, îţi cer să te comporţi în acord cu principiile şi valorile pe care orice liberal ar trebui să le respecte! Respectă-ţi competitorii şi renunţă la utilizarea aparatului de stat, inclusiv a forţelor de ordine, împotriva opoziţiei politice!”, l-a îndemnat George Simion pe Orban.

Alianța pentru Unirea Românilor organizează de sâmbătă proteste-maraton în Piața Victoriei. George Simion a adus Caravana AUR în fața clădirii Guvernului și îi pune melodii patriotice premierului Ludovic Orban pentru ca acesta să nu uite care este țara lui. Totodată, în cadrul protestului au fost anunțate și 10 revendicări „care fac referire la felul în care s-a furat România în ultimii 30 de ani și la felul în care, în timpul pandemiei, Guvernul Orban a ales să facă tot ce a promis că nu face”.

Revendicările AUR vizează:

  1. Desfășurarea procesului de învățământ în școli, nu în sistem online, cu asigurarea condițiilor de igienă impuse de pandemie. Toaletele și apa curentă nu trebuie să lipsească din nicio școală.
  2. Demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în contextul accidentului de circulație provocat în data de 30 august, pentru încălcarea flagrantă a regulilor de conduită pe drumurile publice, sfidarea participanților la trafic și aruncarea întregii responsabilități pe umerii unui militar care are constrângeri în a reacționa public
  3. Anchetarea achizițiilor publice făcute în pandemia de SARS-CoV-2 și, după caz, recuperarea prejudiciilor acolo unde acestea s-au realizat cu încălcarea legii (obținerea de foloase necuvenite, achiziția de mărfuri neconforme, infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, mită, trafic de influență etc.).
  4. Renunțarea la măsurile derogatorii de la obligațiile prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și restabilirea dreptului la libertatea întrunirilor și adunărilor publice, fără îngrădire.
  5. Asigurarea accesului imediat la medicamente vitale pentru populație (precum Euthyrox sau tratamentele necesare bolnavilor de cancer și de alte boli grave) prin punerea sub control militar a achizițiilor necesare și a modului de distribuire.
  6. Asigurarea asistenței medicale în spitale pentru bolnavii cu afecțiuni cronice.
  7. Anchetă extinsă a Consiliul Concurenței referitoare la poziția de monopol a companiilor austriece care desfășoară activități în sectorul forestier.
  8. Anchetarea cu celeritate de către Procuratura Generală a marilor privatizări făcute după căderea comunismului.
  9. Sistarea procedurilor de vânzare a pachetelor majoritare deținute de statul român la companii precum CEC Bank, Eximbank, Hidroelectrica, TAROM ș.a.
  10. Clasificarea hidrocentralelor de pe râul Jiu în rândul obiectivelor de interes national și finalizarea lucrărilor ajunse în stadii avansate.