Dezbaterea inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” a fost amânată, pentru a doua oară, deoarece mai mulți senatori din Comisia juridică și Comisia de Constituționalitate din Senat au lipsit, în consecință nu s-a putut asigura cvorumul necesar, susține USR, într-un comunicat de presă.

USR precizează că luni, 20 iulie, după o serie de intervenții din partea reprezentanților mai multor partide, s-a decis ca dezbaterile să aibă loc simultan, în data de 21 iulie, în Comisia Juridică și Comisia de Constituționalitate.

George Dircă, Senator USR, membru în Comisia Juridică”Discuțiile de luni, din Comisia Juridică, arătau clar că se încearcă tergiversarea lucrurilor. Nu poți fi jurist de meserie, membru al Comisiei Juridice, și să spui că vrei să aduci amendamente în comisie la o inițiativă cetățenească de modificare a Constituiției. Luni, când aveam cvorum în Comisia Juridică, am propus să discutăm și să votăm, urmând ca același lucru să se întâmple și la Comisia de Constituționalitate, urmând ca voturile de la noi să se adune cu voturile din Comisia de Constituționalitate. Majoritatea a decis altfel, amânând discuțiile pentru a doua zi, când nu am avut cvormum în cele două comisii reunite.”

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” a fost adoptată, după un an de blocaj, de  Camera Deputaților și USR se teme că se încearcă blocarea ei, pentru încă o lungă perioadă de timp, la Senat.

După dezbaterile din Comisia reunite, inițiativa urmează să fie supusă votului din Plenul Senatului. În cazul în care ea primește votul favorabil a 2/3 din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiției în 30 de zile.