jandarmeria
Jandarmeria (sursa foto: Jandarmeria Română)

După ce ieri, un post de televiziune a difuzat informații de pe camerele de supraveghere din incinta Biroului Electoral al Sectorului (BES) 1 în care se observă că mai multe persoane ar umbla, în prezența jandarmilor, la sacii de voturi dintr-o încăpere a Biroului de Circumscripţie Electorală a Sectorului 1. Astăzi, Jandarmeria a emis un comunicat în care susține că „încăperea în care sunt depozitate materialele electorale a fost desigilată la cererea preşedintelui biroului electoral”. 

„Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale a fost desigilată la cererea preşedintelui biroului electoral, jandarmul întocmind de fiecare dată în acest sens un proces-verbal de predare-primire a încăperii respective. Precizăm faptul că accesul în încăperea respectivă este permis doar cu acordul preşedintelui biroului electoral de sector, iar incinta este luată în protecţie după sigilare. Activităţile desfăşurate în interiorul încăperii nu intră în competenţa instituţiei noastre atâta timp cât persoanele autorizate desfăşoară activităţi legate de procesul electoral”, a menţionat Jandarmeria Capitalei citată de Agerpres.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a scris, miercuri seara, pe Facebook, că reprezentanţi ai USR PLUS intră în sediul BES „noaptea, ca hoţii”. Și Gabriela Firea a preluat informațiile și s-a arătat indigantă.

Candidatul susţinut de USR PLUS şi PNL la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că „această manipulare” orchestrată de PSD este pentru „intimidarea” preşedintelui BES 1.

„Poate vreţi să auziţi adevărul şi ce căutau colegii mei în sala BES 1: în imaginile prezentate publicului (…) apare şi preşedintele BES1, procurorul Sprîncu Nicolae; Preşedintele BES 1 a decis să fie numărate semnăturile votanţilor de pe listele electorale permanente, complementare şi suplimentare, pentru a vedea dacă numărul acestora corespunde cu numărul semnăturilor votanţilor scris în Procesul Electoral; Preşedintele BES 1 ne-a invitat conform legii să mergem cu el, în calitate de candidaţi – observatori, pentru a ne convinge că procesul este transparent şi nu se produc fraude prin manipularea sacilor; BES 1 era plin la acea oră. Vorbim despre ziua de luni 28 septembrie 2020, puţin după ora 24. În acea seară BES 1 s-a închis la ora 02:00 noaptea, noi plecând odată cu membri BES 1 din clădire”, a scris Clotilde Armand, joi, pe Facebook.

Ea a declarat că cel care caută şi mânuieşte acel sac este personal tehnic al BES 1.

„Acesta era pus de procuror să caute sacii unei secţii de vot un anume Dan, şoferul lui Daniel Tudorache, angajat DGASPC Sector 1, pe timpul desfăşurării activităţii BES1, având calitatea de personal tehnic al BES1; toată această manipulare ordinară orchestrată de PSD (…) este pentru intimidarea procurorului, preşedintele BES 1, care astăzi are de luat o decizie la sesizarea PSD de anulare a scrutinului (asta dacă aţi urmărit declaraţia lui Marcel Ciolacu, în care spune că procurorul este şi el implicat). Nu noi suntem vizaţi de acest măcel mediatic, procurorul, preşedinte BES 1 este cel vizat”, a adăugat Clotilde Armand.

În același timp, Dan Tudorache a declarat în această dimineață că cel care mânuiește sacii nu este șoferul său. El cere anularea scrutinului, lucru susținut și de președintele PSD Marcel Ciolacu.