Traian Băsescu (sursa:Facebook / Traian Basescu )

Traian Băsescu, fostul președinte al României a calificat noaptea în care a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov o  noapte neagră în istoria României sau noaptea în care România a fost lovită ca un trasnet. 

„În noaptea de 27 spre 28 iunie 1940, se întrunea Consiliul de Coroană sub conducerea Regelui Carol al II-lea, pentru a decide răspunsul la ultimatumul dat de Uniunea Sovietică, de a i se preda în 4 zile Basarabia plus nordul Bucovinei. O noapte neagră pentru că votul în Consiliul de Coroană a fost: 6 respingerea ultimatumului, 20 acceptarea ultimatumului și o abținere. Din păcate, Regele Carol al II-lea nu a votat și nu se va ști niciodată cum ar fi votat Consiliul de Coroană dacă Regele însuși ar fi votat primul respingerea ultimatumului dat de Uniunea Sovietică”, a precizat fostul președinte. 

Totodată, Băsescu citat de InfoPrut, a specificat că pe 28 iunie 1940, în timp ce noul ministrul de externe Gafencu informa guvernul asupra deciziei de cedare a Basarabiei și a nordului Bucovinei, Regele Carol al II-lea emitea tardiv și inutil Decretul de mobilizare a armatei.

„România a respectat ultimatumul sovietic și în 4 zile a evacuat administrația și armata de pe teritoriul dintre Nistru și Prut”, a concluzionat Băsescu.