Ministrul, externe, ucrainean, Dmitro Kuleba
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba (sursa foto: Dmitro Kuleba / Facebook )

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunțat că țara sa a înghețat contactele cu Belarus şi s-a alăturat Uniunii Europene condamnând recentele alegeri ale vecinilor din nord, potrivit Agerpres care citează Reuters. 

Dmtro Kuleba a spus că nu există motive pentru a rupe complet relaţiile diplomatice, dar a adăugat că Ucraina va lua o decizie cu privire la impunerea de sancţiuni Belarusului după ce va vedea ce atitudine va aborda UE: „Am pus toate contactele pe pauză până când situaţia din Belarus se stabilizează”.

Până acum, Ucraina s-a abţinut să comenteze cu privire la situația extrem de tulbure din Belarus.

Deşi Belarus este în mod tradiţional un aliat apropiat Moscovei, Lukaşenko, președintele reales al Belarusului, s-a aliat Ucraina în refuzul de a recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi a fost gazda unor negocieri pe tema conflictului din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Oponenţii din Belarus îl acuză pe Lukaşenko că a fraudat votul pentru a rămâne la putere, însă acesta neagă frauda electorală.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi alegeri, dar Belarus a răspuns că nu are nevoie de sfatul Ucrainei, potrivit portalului de ştiri belarus tut.by.

Ucraina a interzis temporar intrarea străinilor în ţară pentru a opri răspândirea COVID-19, dar Kuleba a anunţat că belaruşii care doresc să scape de criza politică din ţara lor ar putea fi scutiţi şi li se vor da permise de intrare.

Autorităţile ucrainene au fost iritate atunci când Minskul a decis să nu extrădeze un grup de ruşi reţinuţi în Belarus în iulie, în ciuda faptului că iniţial s-a arătat receptiv faţă de idee.

Belarus i-a acuzat pe bărbaţi de încercare de a destabiliza ţara, marcând o neobişnuită dispută diplomatică cu Rusia, care a fost calmată mai târziu. La acea vreme, Rusia a declarat că membrii grupului erau angajaţii unei firme de securitate private în drum spre o ţară terţă. Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a declarat joi că bărbaţii au fost ademeniţi spre Belarus printr-o operaţiune a serviciilor secrete ucrainene şi americane.

Ucraina a negat existenţa unei asemenea operaţiuni, dar a cerut extrădarea a 28 de mercenari, suspectând că ei au luptat alături de separatiştii sprijiniţi de Rusia în Donbas. Belarus a fost iniţial de acord să coopereze în acest caz cu Ucraina, însă în cele din urmă i-a predat pe bărbaţi Rusiei în această lună.