Consiliul Europei (sursa: Europe Council / Wikimedia Commons)

Republica Moldova a fost primul stat din Comunitatea Statelor Independente (CSI) care a aderat la Consiliul Europei, pe 13 iulie 1995. După 25 de ani de la semnarea la Strasbourg a documentelor de aderare, Republica Moldova se află în continuare sub monitorizarea Consiliului Europei, pe fondul reformelor insuficiente în domeniul justiției sau al condițiilor de detenție.

Încă din 1995, Organizația a susținut Republica Moldova în îndeplinirea obligațiilor sale statutare și a angajamentelor specifice pentru consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept, potrivit InfoPrut.

Consiliul Europei este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent. Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.

CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, pe 8 decembrie 1991, în Viskuli, a unui acord. În organizația regională sunt 10 din cele 15 foste state ale Uniunii Sovietice.