George Simion, A.U.R.
George Simion / sursa: ziarulnational.md

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cere autorităților de la București să ia de urgență măsurile care se impun pentru finanțarea corespunzătoare a comunităților istorice românești din jurul frontierelor și Balcani, asigurând acestora mijloacele necesare (financiare, logistice, diplomatice) pentru a-și putea păstra și consolida identitatea națională, grav afectată de acțiunile asimilaționiste ale statelor care au pe teritoriul lor aceste mari comunități românești, potrivit infoprut.ro.

Potrivit unui comunicat al formațiunii politice, eșecul Partidului Neamului Românesc la alegerile parlamentare și locale din Serbia, nu este un eșec al românilor din Timoc, care fără nicio resursă logistică și financiară au făcut un efort supraomenesc să participe la aceste alegeri, ci este un eșec al autorităților române care de-a lungul anilor nu au reușit să construiască instituții fundamentale identitare pentru o comunitate de circa 300.000 de români/vlahi.

Totodată, AUR atrage atenția că cei peste 500.000 de români din Ucraina se confruntă cu două mari amenințări care le pun în pericol grav păstrarea identității naționale. Pe de o parte, Legea educației naționale care le limitează drastic posibilitatea învățării în limba maternă, pe de altă parte Legea împărțirii administrativ teritoriale care urmărește dezmembrarea raioanelor în care românii sunt majoritari și refacerea acestor raioane în forme care să diminueze comunitatea românească, facând-o să nu mai conteze în luarea deciziilor în acele raioane. Cele două legi încalcă drepturile fundamentale ale românilor din Ucraina.

„Ne exprimăm sprijinul ferm pentru frații noștri din Serbia (Timoc și Voievodina) și pentru românii din Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, Herța, Sudul Basarabiei, teritorii aflate acum în componența Ucrainei și ne angajăm ca odată cu intrarea AUR în Parlament să oferim tot sprijinul necesar, moral și material pentru păstrarea și consolidarea identității tuturor românilor din jurul frontierelor și Balcani. Pentru AUR, aceștia sunt parte a neamului românesc și trebuie să aibă aceleași drepturi ca restul națiunii române aflate în actualele frontiere ale României” a declarat George Simion copreședinte AUR.