Republica Moldova, alegeri prezidentiale
Adeptii lui Igor Dodon / sursa: infoprut.ro

Mai multe asociații obștești, afiliate lui Igor Dodon și Partidului Socialiștilor, pregătesc dezordini în masă după alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, potrivit infoprut.ro.

Declarația a fost făcută de Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, care a prezentat și probe în acest sens.

Liderului unionist a subliniat că socialiștii și apropiații lor au depus mai multe declarații prealabile la Primăria municipiului Chișinău prin care își manifestă intenția de a organiza manifestații publice în oraș după alegerile prezidențiale din R. Moldova. „Astfel, „Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan din RM”,  Asociația „Uniunea Ofițerilor din RM”,  Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan” și o altă asociație incognito au depus patru declarații trase la indigo cu același scop „să discute liber și democratic despre situația politică din țară”. Aceste dezbateri „libere și democratice” vor fi organizate imediat după alegerile prezidențiale. Mai exact, atunci când vor fi cunoscute rezultatele alegerilor, ei vor invada trotuarele, scuarul Teatrului de Operă și Balet, Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, scuarul Parlamentului, etc”, a punctat sursa.

Potrivit lui Bilețchi, Asociația „Uniunea Ofițerilor din RM” a anunțat că la manifestație ar putea participa 10 mii de oameni, „Uniunea Veteranilor Războiului din Afganistan din RM” ar putea veni cu 5 mii de oameni și celelalte două asociații de tineret vor avea cel puțin câte 49 de manifestații fiecare. „Deci vor fi aici în stradă cel puțin 15 100, dar eu vă asigur că vor fi mult mai mulți”, a punctat președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.

În context, sursa a prezentat și o înregistrare audio de la o ședință din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, cu participarea tuturor organizațiilor care și-au anunțat intenția să organizeze manifestații la 16 noiembrie. Din discuțiile respective, rezultă că organizatorii sunt conștienți că vor încălca prevederile stabilite de Comisia națională extraordinară de sănătate publică.

Fac următoarea precizare, ședința este moderată de domnul Vasile Pascaru, reprezentantul Primăriei mun. Chișinău. La primărie erau prezenți șase reprezentanți ai forțelor de ordine, care au subliniat faptul că este ilegal să se facă manifestații publice în număr mai mare de 50 de persoane. Însă, organizatorii manifestației au declarat că ei oricum vor scoate oamenii în stradă și dacă vor fi trași la răspundere, sunt gata să răspundă inclusiv penal. Iar atunci când au fost atenționați asupra faptului că ei vor purta răspundere ca organizatori, aceștia au spus că nu vor să mintă că vor fi 50 de manifestanți, pentru că în realitate vor fi mult mai mulți”, a punctat Vlad Bilețchi cu referire la înregistrarea audio, care poate fi ascultată aici.

Amintim că, anterior și  Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, a anunțat că PSRM ar planifica, imediat după prezidențiale, acțiuni de protest cu implicarea unor activiști agresivi din Ucraina, cu susținerea Federației Ruse. Operațiunea s-ar numi „Maidan Moldova”.

Pe 1 noiembrie în R. Moldova s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, în urma rezultatelor obținute, candidatul proeuropean Maia Sandu și actualul președinte rusofil Igor Dodon se vor duela în al doilea tur de scrutin, care va avea loc duminică, 15 noiembrie.