Pe 5 va apărea în Monitorul Oficial decretul președintelui Igor Dodon privind rechemarea lui Mihai Gribincea din funcţia de Ambasador al Republicii Moldova în România. 

Precizăm că decizia privind rechemarea ambasadorului Republicii Moldova în România a fost luată în ședința Guvernului Chicu din 12 februarie 2020. Ulterior, proiectul decretului de rechemare a fost înaintat președintelui Igor Dodon, iar mâine va apărea în Monitorul Oficial.

Mihai Gribincea a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la 5 noiembrie 2015. Înainte de aceasta, Gribincea a activat în calitate de Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat al Luxemburgului, potrivit infoprut.ro.

În anii 2001-2010 a lucrat consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale (HCNM), cu sediul la Haga, Olanda. Înainte de a fi angajat în funcţia de consilier al HCNM, Mihai Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) şi pentru Misiunile OSCE din Georgia (1996-1997) şi din Croaţia (1999).

În 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului de Externe (MAE) al Republicii Moldova. Ultima sa funcţie în cadrul MAE a fost aceea de şef al Departamentului securitate europeana şi probleme politico-militare. Între anii 1993 – 1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Tot mâine vor fi publicate și decretele privind rechemarea ambasadorilor R. Moldova în Canada și în Austria.

Amintim că în 2017, Igor Dodon a mai avut o tentativă de a-l rechema pe ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea. O solicitare de iniţiere a procedurii în acest sens a fost trimisă de șeful statului către Guvern. Atunci, Dodon susţinea că Mihai Gribincea „a dat dovadă de abuz şi depăşire a competenţelor ce îi revin în calitate de ambasador, exprimându-şi opinia legalităţii Drecretului preşedintelui Republicii Moldova privind retragerea cetăţeniei lui Traian Băsescu”.

În adresarea președintelui prorus se menționa că „prin alegaţiile sale publice” Gribincea „nu doar a încălcat principiile etice, dar a şi demonstrat susţinerea unor opinii contrare intereselor naţionale ale Republicii Moldova”. Însă, la acea vreme, Guvernul Filip a refuzat solicitarea lui Dodon, potrivit infoprut.ro.