Mobilizare în Transnistria (sursa: Facebook / Adevărul)

„Cerem Rusiei să-și retragă toți militarii din regiunea transnistreană!” , afirmă Maria Ciobanu, deputat al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA). Mesajul vine la aproape trei decenii de la un atac al gardiștilor și cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina. 

„Își vor aminti azi cei 75 de militari, trimiși de Igor Dodon să defileze în Rusia, de tragedia de acum 28 de ani de la Tighina,  cea mai crâncenă confruntare între trupele moldovene și separatiștii transnistreni susținuți de armata rusă?”, se întreabă Maria Ciobanu, citată de InfoPrut

Maria Ciobanu a remarcat că pe 19 iunie 1992 a avut loc un atac al gardiștilor și cazacilor transnistreni asupra poliției moldovenești din Tighina: „Polițiștii au reușit să se mențină pe poziții, iar noaptea târziu în ajutor le-au venit alte detașamente de polițiști și voluntari de la Varnița. În dimineața zilei de 20 iunie orașul era în cea mai mare parte sub controlul trupelor moldovene. Tancuri ale Armatei a 14-a a Federației Ruse au încercat să forțeze podul dinspre Tiraspol spre Tighina, dar au fost oprite de forțele moldovene”, a subliniat parlamentarul.

Potrivit acesteia, așa au început cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului de la Nistru: „Timp de două zile, pe 20 și 21 iunie, asupra Tighinei s-a tras cu armament greu. Concomitent au fost atacate localitățile din vecinătate. Trupele ruse și cele transnistrene, fiind mult mai numeroase, au reușit să forțeze podul și să intre în oraș. 200 de militari și civili moldoveni și-au pierdut viața, iar aproximativ 300 au fost răniți”, a precizat Maria Ciobanu. 

În cele din urmă, deputatul PPDA a reiterat că este de datoria noastră să le păstrăm vie memoria și să cerem Rusiei să-și retragă toți militarii din regiunea transnistreană.