Ion Chicu (sursa: facebook)

Ion Chicu, premierul de la Chișinău, a dat de înțeles că și-a redobândit cetățenia română acum douăzeci de ani pentru a putea beneficia de mai multe facilități. El a făcut-o nu pentru că ar simți și ar gândi românește, ci mai mult pentru a putea face afaceri. 

Astfel premierul a menționat că a activat în sectorul public puțin peste șase ani, însă celelalte două decenii din carieră a lucrat în sectorul privat și o bună perioadă de timp a avut activități de bussiness inclusiv cu România și în România.

Prin urmare, în 2001, ar fi depus cererea de redobândire a cetățeniei române:  „În 2001, ori în 2002 am obținut cetățenia română. Aceasta a fost cu 20 de ani în urmă. Erau activități care erau legate în perioada respectivă. Este clar că cetățenia UE, dacă te gândești așa ca businessman oferea multe posibilități și am mers pe această oportunitate. Eu respect foarte mult statul român,dar și statul moldovenesc că aici e patria mea. Și acest lucru s-a întâmplat nu ieri sau alaltăieri ca să mă folosesc de funcție pentru a obține acest lucru”, a precizat Ion Chicu în cadrul unei emisiuni tv, conform InfoPrut.

La remarca moderatorului conform căreia Chicu ar fi redobândit cetățenia română nu pentru că ar simți și ar gândi românește, ci pentru a obține anumite facilități, premierul a menționat că preferă să spună lucrurilor pe nume.

Ion Chicu este economist în Republica Moldova, exercitatând funcția de ministru al finanțelor în Republicii Moldova din 2018 în 2019 și de consilier al președintelui Republicii Moldova Igor Dodon din iulie în noiembrie 2019. La 14 noiembrie a fost numit în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, fiind nominalizat de președintele Igor Dodon și votat de fracțiunile partidelor PSRM și PDM.