Ion Chicu (sursa: facebook)

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie va examina sesizarea de retragere a cetățeniei române a premierului Ion Chicu, propusă de deputatul Constantin Codreanu, potrivit infoprut.ro.

Anterior, Ion Chicu făcuse o declarație denigratoare, care scandalizase opinia publică, atăt in Republica Moldova, căt și în Romănia.

Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie i-a trimis o invitaţie deputatului Constantin Codreanu pentru a participa la şedinţa în care Comisia pentru Cetăţenie va analiza plângerea în cauză, ședință care va avea loc pe 14 ianuarie 2021, ora 11,00.

„Cu siguranță, mă voi prezenta la data respectivă la sediul ANC pentru a continua această procedură. Așa cum o voi face, de altfel, și în ziua următoare, atunci când va fi examinat un alt dosar de retragere a cetățeniei române, cel al numitului Ostafi Iurie, participant activ la vandalizarea monumentului dedicat grănicerilor români căzuți la Nistru în perioada interbelică din satul Olănești, Ștefan Vodă, Republica Moldova”, a anunțat Codreanu pe pagina sa de Facebook.

Deputatul a subliniat că retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României și lezează prestigiul țării.

„Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene”, a mai adăugat acesta.

Amintim că în data de 25 mai, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a formulat și prezentat o plângere adresată Autorității Naționale pentru Cetățenie în care a solicitat retragerea cetățeniei române actualului premier al R. Moldova, Ion Chicu. Acesta a avut o reacție scandaloasă pe Facebook, după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat Guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor.