Igor Dodon / sursa: Wikimedia Commons

Procuratura Anticorupție a examinat denunțurile depuse de Andrei Năstase și Iurie Reniță prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc, fostul lider PDM, o pungă neagră cu bani. Rezultatul examinării s-a finalizat neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

Reamintim că la mijlocul lunii mai, a apărut în spațiul public o filmare care pare să-l înfățișeze pe Igor Dodon și Iaralov, un controversat om de afaceri din anturajul lui Plahotniuc, oferindu-i lui Dodon o pungă neagră în care s-ar fi aflat bani. 

Acum, după denunțurile deputatului Iulie Reniță și omului politic Andrei Năstase, Procuratura Anticorupție a explicat că a examinat cererile și a inițiat un proces penal, în cadrul căruia au fost examinate inclusiv secvențele prezentate pe 5 iunie 2020 de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp cu privire la acțiunile pretins ilegale ale președintelui Republicii Moldova, dar și scrisoarea anonimă cu așa-zisele „chitanțe” pentru bani.

Pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, în cadrul acestui proces penal, ambii denunțători au fost audiați, iar autorul anonim al pretinselor „chitanțe” nu a răspuns citației de a se prezenta cu detaliile promise în presă. Nu și-au găsit confirmarea nici alegațiile deputatului Lilian Carp, potrivit căruia, Procuratura Anticorupție ar fi deținut de mai mult timp un stick cu înregistrări video, care au constituit obiectului de investigație a prezentului proces penal, susține InfoPrut.

„În cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”, a anunțat Procuratura Anticorupție.

În cazul în care pe viitor, Procuraturii îi vor fi prezentate anumite informații sau probe relevante ce ar afecta temeinicia soluției adoptate, hotărârea de neîncepere a urmăririi penale poate fi revăzută și, după caz, procesul penal poate fi reluat.