chinau, proteste, veterani razboi
Proteste Chisinau/ sursa: infoprut.ro

Zeci de persoane s-au adunat astăzi în fața Parlamentului de la Chișinău pentru a protesta „față de inactivitatea Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova în aprobarea cerințelor sociale ale veteranilor de război”, potrivit infoprut.ro.

Majoritatea din cei prezenți erau veterani ai războiului de pe Nistru, dar și alte persoane civile.

După protestul din 17 iulie, când mai mulți veterani au avut de suferit din cauza altercațiilor cu polițiștii, astăzi au ieșit din nou la protest în fața Parlamentului.

Combatanții au scandat „demisia”, „trădătorilor”, „rușine”, „jos Dodon”. Veteranii se arătă nemulțumiți de activitatea Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova în aprobarea cerințelor sociale ale veteranilor de război. Și mai mult aceștia sunt revoltați de faptul că unii dintre ai au fost maltratați de către organele de drept.

În acest sens, veteranii au votat o Rezoluție în care condamnă faptul că majoritatea parlamentară nu dorește să asculte problemele cetățenilor, Parlamentul a devenit un centru comercial în care totul se vinde și se cumpără, iar schemele lui Plahotniuc au fost preluate de Dodon și acoliții lui.

Aceștia mai denunță faptul că Igor Dodon, în goana după al doilea mandat, substituie toate puterile în stat și este gata să facă orice pentru a-și păstra puterea și trădează propriul popor, este gata să vândă sate întregi separatiștilor criminali de la Tiraspol în schimbul votului de la toamnă.

Veteranii cer demisia Guvernului condus de Ion Chicu și instalarea unui guvern profesionist, neafiliat politic. Solicită demisia președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi și a lui Igor Dodon, care ar duce la depășirea crizei politice și la alegeri libere în toamnă.

De asemenea, combatanți cer crearea unui departament al veteranilor care să promoveze drepturile și politici sociale pentru cei care au luptat. Totodată, i-au îndemnat pe deputații din opoziție să susțină moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu și au propus ca joi, când va avea loc ședința Parlamentului, să se adune din nou în fața Legislativului.

Amintim că, în cadrul protestului organizat de mișcarea „Forța Veteranilor” joi, 16 iulie, s-au produs altercații dintre forțele de ordine și veterani. Polițiștii au condus la sectorul de Poliție Buiucani nouă persoane, invocând că au manifestat violent și au agresat polițiștii.

Deputatul PPDA, Chiril Moțpan, a declarat că poliția a cauzat protestatarilor vătămări corporale grave, iar unul dintre ei se află în stare gravă la spital. Intervenția polițiștilor a stârnit un val de critici în rândul politicienilor, dar și al reprezentanților societății civile, care au condamnat modul în care s-a intervenit.