Igor Dodon (sursa: Wikimedia Commons)

Asociaţia Veteranilor de Război Dubăsari -1992 condamnă declaraţiile şi acţiunile iresponsabile şi discriminatorii ale preşedintelui raionului Dubăsari – Grigore Filipov şi ale Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în raport cu locuitorii localităţilor de pe platoul Cocieri, raionul Dubăsari, potrivit infoprut.ro.

Într-o declaraţie a Asociaţiei Veteranilor de Război Dubăsari – 1992, este anunțata Şedinţa Consiliului Asociaţiei. Pe ordinea de zi au fost stabilită şi discutată situaţia social-politică din raionul Dubăsari, în particular de pe platoul Cocieri, ca urmare a declaraţiilor şi acţiunilor unor funcţionari publici.

Practic, reacția a fost declanșată de anunţarea ridicării unor restricţii pentru locuitorii satelor din stânga Nistrului, subordonate autorităţilor constituţionale. Astfel, locuitorii satelor Varniţa, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroţcaia, Coşniţa şi Pârâta şi care au viză de reşedinţă în aceste localităţi, pot circula liber doar prin câteva puncte de trecere a liniei administrative. În această listă nu se află localităţile Vasilievca, Roghi şi Corjova din raionul Dubăsari, care potrivit legislaţiei naţionale se află sub controlul autorităţilor Republicii Moldova.

În același timp, într-o intervenţie telefonică pentru TVR Moldova, preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov a declarat că „aceste localităţi se numără că sunt în Transnistria, sunt la ei la evidenţă, de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune”, şi că acest lucru s-ar fi discutat şi decis între Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi liderul separatist de la Tiraspol – Vadim Krasnoselskii.

În acest context, mai mulţi preşedinţi ai Asociaţiilor locale de veterani de război 1992 din raionul Dubăsari au fost indignaţi atât de declaraţiile preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, dar şi de acţiunile și propunerile preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, prin care au fost ignoraţi locuitorii satelor Roghi, Corjova şi Vasilievca.

Veteranii de război consideră aceste declaraţii o insultă a memoriei celor căzuţi în Războiul de pe Nistru, dar şi a tuturor veteranilor de război care sunt astăzi în viaţă.

Solicitările Asociației sunt două:

  • Preşedintele Raionului Dubăsari Grigore Filipov să îşi ceară scuze public pentru declaraţiile făcute.
  • Procuratura raionului Dubăsari să investigheze aceste declaraţii prin prisma Codului penal al Republicii Moldova.