Medici / sursa: Pixabay

Specialiştii Institutului Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi au atras atenţia, în cadrul unei conferinţe organizate miercuri, că analizele medicale făcute la timp şi vizitarea periodică a medicilor şi specialiştilor ne pot salva viaţa, mai ales atunci când este vorba de cancer.

În cadrul unui eveniment organizat la Ateneul Naţional din Iaşi, reprezentanţii IRO au prezentat campaniile de screening iniţiate şi promovate de unitatea medicală pentru depistarea precoce a cancerului mamar, de col uterin, de colon şi prostată, potrivit Agerpres.

„Suntem convinşi că Ministerul Sănătăţii şi sistemul de sănătate din România nu pot acoperi nişte programe de screening în principal pentru că nu au date şi nu există date din România, nu există dotări, nu există personal. Sunt multe probleme în sănătate, deşi sistemul de sănătate din România este departe de a fi foarte prost. Sunt absolut convins că ceea ce oferim noi, de exemplu, este fără discuţii la nivel de standarde europene. Am arătat celor care decid că putem face programe de screening în mai multe zone, în afară de cancerul de col uterin. În aproximativ trei ani de zile am dezvoltat patru programe pentru cancer de sân, cancer de colon, pentru cancer de prostată, în încercarea de a aduce mai multă lumină în zonă şi de a lămuri populaţia că este util acest program de screening, pentru că diagnosticul precoce face toată deosebirea”, a subliniat chirurgurgul Gabriel Dimofte.