NBA are un nou șef în China, dar se confruntă cu un drum dificil, întrucât liga continuă să fie într-o continuă cădere în urmă furtunii politice urâte de anul trecut.

Liga a anunțat marți că l-a numit pe veteranul executiv sportiv Michael Ma pentru a-și conduce afacerile în China continentală, una dintre cele mai importante piețe ale sale.

Începând cu luna viitoare, Ma își va asuma poziția complicată de a încerca să remedieze relația cu guvernul chinez, după ce liga s-a confruntat cu o criză în țară anul trecut. Rețeaua de televiziune chineză de stat CCTV încă nu a difuzat niciun joc NBA în țară din cauza acestei dispute.

Numirea lui Ma a fost văzută în China că o încercare de a-și calma fanii acolo după ce NBA a căzut într-o criză de coșmar în toamna trecută, ceea ce a dus la interdicția de difuzare la toți partenerii oficiali chinezi ai ligii care au dus la suspendarea legăturilor.

Controversa a început în octombrie anul trecut, când Daryl Morey, directorul general al Houston Rockets, și-a afirmat susținerea pentru protestatarii antiguvernamentali din Hong Kong. Postarea sa, care a fost ștersă rapid, a inclus o imagine care scria: „Luptați pentru libertate, solidari cu Hong Kong”.

Fosta colonie britanică, acum regiune administrativă specială a Chinei, a fost zguduită de luni de tulburări politice. Poziția NBA a devenit din ce în ce mai incomodă pe măsură ce acea săptămână s-a derulat. Unii fani din China au cerut concedierea lui Morey, în timp ce politicienii americani au cerut NBA să-și păstreze valorile morale, conform CNN.