mașină, parcată, neregulamentar
Mașină parcată neregulamentar ridicată (sursa foto: TeleEuropa Nova / Youtube)

Un proiect de lege înregistrat la Senat propune introducerea unor tarife maxime la nivel naţional pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. În aceste condiții, românii ar plăti mai puțin pentru recuperarea mașinilor ridicate, taxele fiind acum stabilite de fiecare consiliu local în parte, potrivit Mediafax.

Noile tarife nu vor putea depăși, în cazul maşinilor mici, 100 de lei pentru ridicare, 3 lei/kilometru pentru transport şi 2,5 lei pentru fiecare oră de depozitare.

Sumele sunt cu mult mai mici decât tarifele utilizate în prezent, asta în marile orașe.

Actualmente, şoferii bucureşteni sancţionaţi pentru parcare neregulamentară trebuie să scoată din buzunare cel puţin 500 de lei pentru a-şi recupera maşinile. 200 de lei se percepe taxa pentru ridicare, 150 de lei taxa pentru transport şi încă 150 de lei sunt pentru fiecare zi de depozitare. Ultima sumă se percepe chiar dacă maşina este recuperată după câteva ore.

Șoferii trebuie să achite şi amenda pentru oprire sau staţionare neregulamentară, care poate ajunge la 725 de lei, echivalentul a 5 puncte amendă, ceea ce înseamnă un total de peste 1.200 de lei.

Tarifele din Bucureşti sunt în vigoare din august 2019. La Cluj-Napoca, Sibiu sau Timişoara, povestea este cam aceeași, tarifele fiind apropiate de cele din Capitală.